Za nami je uspešna demonstracija in delavnica ikebane, japonske šole Ikenobo

Sen’ei Ikenobo, 45. vodja šole Ikenobo pravi: »Za razliko od slikarstva ali kiparstva, katerih izdimg_rokkakudo_02elki se lahko fizično prenesejo iz roda v rod, izdelek ikebane traja le kratek čas. Kar ostane je našim očem nevidna, a vendar globoka pot, ki so jo prehodili naši učitelji. V šoli Ikenobo sledimo tej poti že stoletja in če bi se osredotočili zgolj na veščino in tehniko, ta pot zagotovo ne bi bila tako dolga in se ne bi dotaknila tolikšnega števila ljudi. Želim si predati dalje lepoto katera je bila predana meni, lepoto stvaritve, uglajeno rahločutnost srca in duha, ki je očem nevidna.«

V soboto, 29. oktobra smo prvič v Ljubljani predstavili najstarejšo in najbolj prestižno japonsko šolo aranžiranja cvetja Ikenobo. (Vir slik)14813329_10154501779635726_1878555163_o

Ikebana je ena od reprezentativnih aspektov japonske tradicionalne kulture in njen izvor lahko najdemo v Ikenobu. Rokkakudo tempelj, v katerem naj bi se pričela ikebana, naj bi ustanovil princ Shotoku, pred več kot 1400 leti. Duhovniki, ki so v tem templju izdelovali cvetne daritve ob budističnih oltarjih, so živeli v templju blizu ribnika imenovanega “ike” po japonsko, v kolibi imenovani “bo”. Zaradi tega razloga so ljudje začeli duhovnike klicati “Ikenobo”.

na sobotni dogodek smo v goste povabili superior profesorico Mayumi 14877901_10154501780335726_447359709_nMezaki,  danes glavno predstavnico Kyotske šole Ikenobo v Evropi, ter predstojenika inštruktorja ikebane v Sloveniji in soustanovitelja slovenske podružnice šole Ikenobo, gospoda Miroslava Gavrana. Dogodka se je udeležilo veliko število ljubiteljev ikebane, ki so se želeli preizkusiti v japonskem tradicionalnem aranžiranju cvetja.

V triurnem dogodku smo veliko izvedeli o samem izvoru ter zgodovini  šole, zgodovini ikebane ter načinih tehnik izdelavnja ikebane. Po uvodnem teoretičnem delu je sledila predstavitev, kjer je prof. Mayumi Mezaki izdelala dve ikebani v slogu “jiyuka“. Po kratkem odmoru je sledila delavnica ikebane, kjer je lahko vsak od udeležencev izdelal svojo prvo ikebano14876285_10154501765600726_1721791538_o.  Tečajniki so se preizkusili v prej omenjenem slogu jiyuka, ki je eden od najbolj svobodnih tehnik izdelovanja ikebane.

Vsak od tečajnikov je imel na voljo set za izdelovanje ikebane, ter tri vrste cvetlic s katerimi je lahko ustvaril svojo ikebano. Sledil je ogled vsake izmed ikeban, kjer je prof. Mezaki s svojo ekspertizo svetovala vsakemu od tečajnikov ter na primeru vsakega posameznega aranžiranja pokazala prvine, ki so pomembne pri razporejanju cvetlic v prostor.

Počaščeni smo bili tudi z obiskom visokih predstavnikov Veleposlaništva Japonske v Sloveniji. Obiskal nas je njihova ekscelenca, gospod Keiji Fukuda, njegova soproga, gospa Fukuda in vodja sektorja za odnose z javnostjo, gospod Hironao Ohashi.

Podatke o dogodku najdete na strani tukaj.

 Tri urni dogodek je bil nadvse uspešen in smo veseli nad številnim zanimanjem za tovrstno umetnost.

Zahvaljujemo se tudi Trubarjevi hiši za gostoljubnost.

Galerijo slik iz dogodka si poglejte tukaj. SLIKE IZDELOVANJA JAPONSKE IKEBANE