Skrivna Japonska – Otok Sado

Nemški arhitekt Bruno Taut (1880-1938) je oboževal lepoto ruralnih predelov otoka Sado. Scenografija, ki jo ponuja otok ga je spominjala na utrinke iz starodavne Japonske, ko so ljudje živeli v harmoniji z naravo. Kraji, kot je ta so več ali manj na Japonskem izgubljeni zaradi modernizacije, ki se je pričela v poznem 19. stoletju. Na Sadu pa so se ohranila do danes, kar je tudi posledica izolacije otoka.

Vir: Wikipedia
Vir: Wikipedia

Gorovje, ki pokriva večino otoka, je dalo skromno zavetje družinam in skupnostim, ki častijo mnogo Shinto bogov, ohranjajo harmonijo narave in kultivirajo riž.Trenutno se preko sveta pojavlja poplava različnih aspektov japonske kulture, kot so elektronika, animacija, moda, vendar je resnično vrednota Japonske prav v čaru, kako živeti v harmoniji z naravo in kako jo obvarovati pred propadom. Ljudje na otoku Sado še vedno dobro poznajo skrivnost tovrstnega življenja.

Vir: Wikipedia
Vir: Wikipedia


Sado otok, ki je drugi največji otok za Okinawo, se v glavnem preživlja z agrikulturo. Južni del otoka objema topel tok Japonskega morja, ki podpira obilno vegetacijo, ki je navadno ni mogoče najti na tej zemljepisni širini. Prav tako je otok znan po raznolikem sadju. Na severu je gora Kinpoku, ki sega čez 1000 metrov, obkrožena pa je s čudovitim gozdom.

Ples leva, ki se izvaja na takt onidaiko bobna je tradicionalna umetnost, ki jo lahko vidite med različnimi festivali, ki jih pripravljajo na otoku. Ples leva je namenjen čaščenju in prošnji za dobro letino.

Sado-map
Vir: Wikipedia