SHUNBUN NO HI – Vstop v pomlad z enakonočjem

春分の日 “Shunbun no Hi” je japonski nacionalni praznik, ko se praznuje pomladno enakonočje. Leta 1984 so razglasili za praznik. 21. marec, ki uradno predstavlja začetek pomladi.

V budizmu se v tem času sonce ustali na zahodu, kjer odgovarja vzhodnim vratom nebes (Gokuraku). Tako je, če molimo k sončnemu zahodu, enako kot bi molili k vstopu v Gokuraku. V tem pomenu je 21. marec dan, ki je najbližje nebesom.

Enakonočje je čas, ko sonce prečka ekvator in postane noč enako dolga dnevu. To je dan na Japonskem, ko se poklonimo naravi in pokažemo naklonjenost vsemu, kar je živečega.

Obdobje sedmih dni, ki se prične tri dni pred enakonočjem je čas, ko se spomnimo naših prednikov. Ponavadi Japonci obiščejo družinske grobove, jih očistijo in prinesejo rože ter kadila, da bi potolažili duše prednikov.

Dnevi, ki sledijo enakonočju so daljši, noči so krajše. Star rek pravi, da se v tem času mraz zime postopoma porazgubi, temperature se povzdignejo in češnjevi cvetovi se pričnejo odpirati – najprej na jugu in kasneje v hladnejših predelih Japonske.

Letos (2016), bo ta dan padel na ponedeljek, 20. marca.