Sedem začimb pomladi

Vsako leto sedmega januarja preko Japonske pripravljajo Okayu お粥 tradicionalno jed s sedmini različnimi začimbami haru no nanakusa (sedem začimb pomladi). Okayu je kaša narejena iz riža, ki se je kuhal v dvakrat toliko vode, kot je načeloma potrebno za kuhanje riža.  Razmerje za kuhanje  je 1:5. Rižu lahko dodate tudi razno zelenjavo ter lososa. Namesto vode lahko uporabite tudi dashi, ali jušno osnovo.

https://www.pinterest.jp/pin/438326976222954793/

Ta praksa je prišla na Japonsko iz Kitajske, kjer je obstajala navada, da so kmalu po novem letu jedli jed z zelenjavo in sveže obranimi začimbami, ki so jih našli na polju, travnikih.

Vendar pa ta tradicija obstaja že dolgo časa, saj je jed omenjena v enem starejših del Makura no soshi (枕草子 Makura no Sōshi), ki jo je napisala dvorna dama Sei Shōnagon v obdobju Heian okoli 10 stoletja. 

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Pillow_Book#/media/File:Hyakuninisshu_062.jpg

Sedem začimb, ki jih uporabijo za pripravo jedi variirajo od kraja do kraja in od obdobja do obdobja. Ponavadi pa so sestavljene iz sledečih: navadni slez, redkev, repa, navadna zvezdica,  mrtva kopriva, navadni plešec in nebinovke (vrsta kamilic)

Uživanje svežih začimb po novem letu naj bi telo napolnijo z energijo narave, prav tako naj bi spodbujalo zdravje in dolgo življenje. Navada, ki jo Japonci spoštujejo že zaradi dolge tradicije, je prav tako zelo praktična, saj so sveže začimbe dobro zdravilo za urejanje prebave, po tem ko so se za novo leto najedli težkih in težko prebavljivih mochi cmočkov, ter ostalih novoletnih specialitet.

Recept: