Osechi-ryōri, japonska novoletna pojedina

Božič, kot ga poznamo pri nas je čas, ki ga preživimo z družino. Na Japonskem pa je čas, ki je namenjen družini v času novega leta. To je čas, ko se družina podruži pod kotatsu, posebno klubsko mizico z grelnikom in med gledanjem posebnih novoletnih TV oddaj malica mikan ali mandarine. Na Japonskem obstaja kar nekaj tradicij povezanih z novim letom, najbolj zanimiva pa je prav gotovo priprava osechi ryori, posebne hrane, ki se jo zaužije v želji po sreči in obilju leta, ki prihaja.

Osechi-ryōri ( お節料理) je tradicionalna japonska hrana, ki jo ponavadi jejo Japonci v času novega leta (Oshogatsu). To je hrana, ki je ne boste našli na meniju tamkajšnjih restavracij, še vedno pa je del skoraj vsakega gospodinjstva v času novoletnih praznikov in sicer v prvih dneh po novem letu.

Oseti

Tradicija se je pričela v obdobju Heian (794-1185), ko se v prvih treh dneh po novem letu, zaradi tabuja ni smelo kuhati in jesti kuhane hrane razen zōni (posebna juha narejena iz mochi cmočkov) in so ženske v ta namen pripravile številne jedi, da bi skupaj počastili prihajajoče leto.  Osechi ryori je bil prvotno tudi način gospodinj (in njihovih družin), da so lahko “preživeli” prvih nekaj dni novega leta, ko so bile trgovine na Japonskem zaprte.

800px-Zoni_by_yoppy
Vir: Wikipedia

Jedi, ki sestavljajo osechi so dodobra osladkali ali namočili v kis in jih tako shranjene v hladnem prostoru ohranili sveže, ne da bi se pokvarile. Jedi so shranjevali  v lakiranih škatlicah (お重箱, ojubako), ki so bile ločene s prekati in zložene v dveh do treh nivojih. (Zanimivo je, da se danes veliko mladih otepa osenchi hrane, saj smatrajo, da je v jedeh veliko alergenov in da hrana ne ostane sveža, kot oglašujejo).

Vsaka izmed jedi znotraj osechi ima poseben pomen, ki proslavlja novo leto. Tako naprimer kozice predstavljajo dolgo življenje, suhe sardine predstavljajo željo po obilni žetvi, morske alge predstavljo veselje in japonska grenka pomaranča predstavlja željo po otrocih v novem letu.

Vir: Wikipedia
Vir: Wikipedia

V najzgodnejšem obdobju so osechi sestavljale jedi, ki so bile narejene iz zelenjave, z leti pa se je raznolikost jedi povečalo. Danes se osechi nanaša na karkoli, kar je posebej pripravljeno za novo leto in celo lahko kupi že pripravljenega v supermarketih.