Mah, bistven element japonskih vrtov

Toufuku-ji_hojyo7
Vir: Wikipedia

Z mahom prekrita Japonska ni nič nenavadnega. Njena klima vpliva na njegovo rast. Japonci so mah vključili v svoje vrtove in spremenili vrtnarjenje v drugačno umetnost. Vrtovi z mahom nosijo velik pomen v japonski kulturi Zen-a. Nekateri vrtovi so bili zgrajeni okoli teme maha, najbolj znani vrt z mahom pa je Saiho-ji, ali poznan tudi pod imenom Koke-dera.

Danes to tudi na zahodu postali popularni “mahovni vrtovi” in vedno več vrtnarjev se posveča tudi tej obliki umetnosti.

Oblika japonskih vrtov že vrsto let vključuje mah v samo skulpturo vrta. Ta mehka, živo zelena rastlina lahko preživi najbolj zahtevne pogoje, enostavno jo je vzdrževati in vzgajati, prav tako vzdrži leta in leta. Že nekaj stoletij je mah pomemben element tradicionalnih japonskih vrtov, njegov pomen izvira iz starodavne japonske kulture.

Murinan02r
Vir: Wikipedia

Na Japonskem ima vsak element vrta svoj simbolni pomen. Kamni predstavljajo gore, pesek predstavlja vodo in mah predstavlja otoke. Mah in kamni so ponavadi organizirani v skupine in pozicionirani v pesek. Ponavadi sovpadajo s svojim okoljem. Z uporabo visoko stilizirane metode, dizajn japonskega vrta podvaja mirnost narave in preko meditacije opazovalca popelje po poti umirjenosti. Mah je v tem primeru idealen za transformacijo uma, saj s svojo živo zeleno barvo človeka poveže z naravo.

Murin-an,_Kyoto_-_IMG_5104
Vir: Wikipedia