KAIZEN – JAPONSKA TEHNIKA PREMAGOVANJA NEPREMAGLJIVEGA

Skoraj vsi si v življenju vedno znova postavljamo takšne ali drugačne nove cilje ali izzive in jih tako velikokrat tudi kmalu predčasno končamo, ne da bi cilj dejansko dosegli. Kmalu po začetku vržemo puško v koruzo z idejo o tem, da še nismo pripravljeni, da bomo poskusili naslednji teden, naslednji mesec, ta pa tako kot ponavadi nikoli ne pride.

Ko se lotimo novega izziva, imamo lahko sprva veliko motivacije, vendar kmalu pridemo do točke, kjer si rečemo, da smo naredili dovolj in pravimo, da smo v novih postopkih pretiravali in potrebujemo pavzo.

Zakaj se nam vedno to dogaja? Odgovor je resnično očiten: Ker skušamo v prekratkem času doseči preveliko; ker se naveličamo nove odgovornosti; ker je težko spremeniti stare navade in poskusiti kaj novega.

KAIZEN, ENOMINUTNI PRINCIP

V japonski kulturi obstaja princip “kaizen”, ki vključuje idejo Hand writing Time to Improve concept with red marker on transparent wipe board.enominutnega principa za samo-izboljšanje. V osnovi te metode leži ideja, da naj bi oseba vadila eno vajo eno minuto na dan, vsak dan ob istem času. To ne bi smelo biti težko niti za najbolj lenobne ljudi – izvajati zadano nalogo tako kratek čas. Medtem, ko bi več ali manj ob težki nalogi, ki zahteva veliko časa postopoma našli izgovor za ne-početje, se to pri 60 sekundni nalogi težko zgodi.

Naloga, ki je pred vami je lahko različna, od počepov, do branja knjige v tujem jeziku, ali igranja novega inštrumenta. Tako se vam naloga ne bo zdela kot nekaj neprijetnega, temveč bo postala aktivnost, ki vam bo polepšala dan, ter vam prinesla zadovoljstvo. V tem, ko se lotite stvari v majhnih korakih, boste stopili na pot samo-izpopolnjevanja in boste postopoma lahko dosegli velike rezultate.

Pomembno je, da premagate pomanjkanje samozaupanja v svoje sposobnosti, kot se tudi osvobodite občutkov krivde in obupanosti. Vse kar potrebujete je občutek uspeha, da se lahko premaknete naprej. Ko vas bodo taki občutki navdihnili, boste postopoma pričeli povečevati količino časa, ki ga namenite zadani nalogi – verjetno najprej le nekaj minut, ki pa se bo postopoma spremenil v pol ure, ali celo dlje. Na ta način vam enominutna naloga kaže napredek, ki ste ga uspeli narediti.

Kaizen (改善) izhaja iz Japonske. Sama beseda je sestavljena iz dveh Kaizen-2.svgdelov. “kai” (sprememba) in “zen” ( modrost, dobro). Izumil jo je Masaaki Imai, ki verjame, da se lahko ta filozofija enostavno prenese tako na poslovni svet, kot tudi na osebnega.

Na prvi vtis se lahko ta praksa zdi dvomljiva in neučinkovita posameznikom, ki smo bili vzgojeni v zahodni kulturi, s poudarkom na tem, da lahko rezultate dosežemo le z veliko količino truda. Vendar če dobro pomislimo, se lahko zahtevni programi samo-izboljšave, ki posamezniku vzamejo veliko količino energije hitro končajo, nas izčrpajo in ne pustijo oprijemljivih rezultatov. Kaizen pa je v tem primeru nekaj, kar lahko vsakdo poskusi v katerikoli sferi svojega življenja. Na Japonskem se ta tehnika velikokrat aplicira na izboljšavo vodstvenih tehnik.

Vse kar potrebujete narediti je, da si zastavite cilj in se lotite kaizena. Pa uspešno!

 

Vir: Brightside.me