HANAMI – festival ogledovanja češnjevih cvetov

V želji po medkulturnem dialogu in spoznavanju japonske kulture organizatorji dogodka Hanami – festival cvetočih češenj v sodelovanju z Botaničnim vrtom UL tudi v letu 2014 vabimo k obisku Botaničnega vrta UL, kjer bomo preko različnih aktivnosti na temo cvetočih češenj in japonske spoznavali japonsko kulturo. Namen dogodka je ogled cvetočih češnjevih dreves z vodenim ogledom po botaničnem vrtu ter sodelovanje v aktivnostih, kot so haiku, bento, kaligrafija, origami, degustacija čaja in še kaj.

Kaj je Hanami? – Hanami dobesedno pomeni občudovanje oziroma opazovanje cvetov (Hana = roža ali cvet v japonskem jeziku). Hanami je tradicionalni japonski običaj uživanja v opazovanju cvetov. Ti cvetovi skoraj vedno pomenijo češnjeve cvetove. Na japonskem, od koder ta običaj izvira, to danes navadno pomeni piknik pod češnjevimi drevesi. Ta običaj naj bi se pričel na japonskem v 8. stoletju na imperialnem dvoru. Njegove najzgodnejše omembe v literaturi se pojavijo v romanu Princ in dvorne dame ali Zgodba o Genji-ju. V waka in haiku poeziji pa beseda cvet postane sinonim za češnjev cvet.

Hanami je prostovoljno organizirala skupina ljubiteljem japonske kulture, pod idejnim vodstvom Mateje Šmid Hribar, s pomočjo Botaničnega vrta v Ljubljani.