Daruma – lutke iz mashe papirja

Daruma lutke imajo okroglo obliko in izrazit obrazni izraz z intenzivnim pogledom. Lutke so popularen amulet, ki ga ponavadi prodajajo okoli časa novega leta.

Daruma lutka so označene za talismane sreče in mnogokrat se Japonci zanašajo na njihovo magično moč, kadar želijo na primer dobro opraviti šolske teste, izpite, imeti srečo pri igrah, prejeti podporo pri odločitvah, pričeti z novim projektom, ali le imeti srečo pri zdravju in uspeh v poslovnem svetu. Rezultat tega je, da na primer veliko kandidatov pred volitvami postavijo darumo v svojo pisarno v želji po dobrem izidu.

Daruma lutke so narejene tako, da imajo obteženo spodnjo stran, tako se vedno postavijo v pokončno pozo, ne glede na to kako jih položimo. Ker same sebi ne dopustijo da bi padle, so tako simbol dobrega življenja.

Da bi naredili lutko daruma, je potebno uporabiti metodo “Hariko”, s pomočjo katere več kosov japonskega papirja pritrdijo na lesen model in posušijo. Ko se posuši, papir izrežejo iz modela.

Pravijo, da daruma izhaja iz območja Takasaki, ko je duhovnik devete generacije Shorinzan Darumaji po imenu Togaku prišel na idejo kako zadovoljiti župnike v želji po vedno novih talismanih.

Tempelj je tako izdelal nove modele za izdelavo daruma lutk.

Preprosti ljudje so tako pričeli uporabljati te modele, da bi naredili tridimenzionalne lutke in jih pričeli prodajati, da bi zaslužili nekaj dodatnega denarja.

Darumo so tradicionalno pobarvali na rdeče, ki naj bi bila barva oblačil duhovnikov, prav tako naj bi ta barva odganjala zle duhove.

Ob izdelavi darume posebej pazijo na močno poudarjene obrvi in brado, ki naj bi predstavljala žerjava in želvo, s tem da oči pustijo nepobarvane. Ko si oseba, ki je kupila darumo nekaj zaželi, Darumi pobarva eno oko in jo vsak dan opazuje, da ga le-ta spomni na željeni cilj. Ko se osebi želja izpolni, darumi pobarva drugo oko.

Iz članka:

http://japan-brand.jnto.go.jp/crafts/dolls/31/