Dan Japonske 2017

Genki center v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji že šesto leto zapored pripravlja največji tradicionalni festival japonske kulture v Sloveniji. Tokrat so se nam pri soorganizaciji pridružili tudi Narodni muzej in Slovenski etnografski muzej, saj bomo tokrat v sklopu projekta “Japonska med nami” gostili prireditev na njihovi lokaciji. Prav tako pa sama prireditev ne bi bila mogoča brez podjetij, ki nas podpirajo.

Dogodek bo potekal v soboto 10. junija 2017 od 10h do 17h na muzejski ploščadi na Metelkovi.

OPIS PRIREDITVE:

Letošnja prireditev bo na enem mestu združila preko sedemdeset društev, organizacij, skupin in podjetij, ki se na slovenskih tleh ukvarjajo z Japonsko. V sam projekt je vključenih preko 250 ljudi, ki prostovoljno pristopajo k dogodku in ga pripravijo za vas obiskovalce. S skupnimi močmi, veliko dobre volje in truda se tako trudimo, da vsako leto še nekoliko bolj popestrimo dogajanje.

Stojnice bodo ponudile tradicionalno japonsko kulturoorigami, kaligrafijo, ikebano, namizne igre, bonsaje, keramiko in tradicionalna oblačila – v kotičku s hrano bodo pripravljene raznovrstne japonske jedi izpod prstov japonskih in slovenskih kuharjev, predstavljeni bodo japonski noži, čaji in druga pijača, obiskovalci pa se bodo poskusili tudi v pripravi ljubko okrašenih kosil za sabo, ki jih številne japonske matere skrbno pripravljajo za svoje šoloobvezne otroke.

Poseben kotiček bo namenjen tudi predstaviti japonskih podjetij in uvoznikom japonskih izdelkov, otroci pa bodo uživali v kotičku, ki bo namenjen samo njim – igrali se bodo lahko s tradicionalnimi japonskimi igračami, se prepustili umetniški poslikavi obraza v japonskem slogu, prisluhnili japonskim pravljicam v tradicionalnem japonskem papirnatem gledališču kamishibai in na delavnicah izdelali različne japonske izdelke, ki jih bodo lahko odnesli domov.

http://nanbudo.si/

Dan Japonske se bo zgodil v času trajanja dveh razstav – Narodni muzej Slovenije bo v svojih prostorih na Metelkovi gostil razstavo »Pot samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem«, Slovenski etnografski muzej pa v Upravni hiši fotografsko razstavo Gorazda Vilharja z naslovom »V duhu japonske tradicije: Matsuri – tradicionalni japonski festivali«. Obiskovalci si bodo lahko razstavi, ki zaokrožujete pestro dogajanje Dneva Japonske, na dan prireditve ogledali s posebnim popustom.

Dan, posvečen Japonski, prinaša resnično pestro dogajanje, primerno tako za najmlajše obiskovalce kot tudi njihove starše in upokojence. Veliko zanimivega se bo našlo za tiste, ki Japonsko že dobro poznajo, kot tiste, ki si deželo šele želijo spoznati.

VSEBINA PRIREDITVE:

SEZNAM SODELUJOČIH (STOJNICE):

SEZNAM AKTIVNOSTI PO URAH:

 

*SEM (Slovenski etnografski muzej), NMS (Narodni muzej

Slovenije), ODER (na ploščadi), SLOVENSKA KINOTEKA (spuščeni del na ploščadi)

LOKACIJA:

 

TLORIS DOGAJANJA:

OPISI SODELUJOČIH:

KULTURA:

KULINARIKA:

SPROSTITEV:                                                                    

KOTIČEK ZA PODJETJA:

OTROŠKI KOTIČEK:

 • Poslikave obraza: animatorka
 • Toro nagashi: Študenti japonologije, FF Ljubljana
 • Koi nobori: Študenti japonologije, FF Ljubljana
 • Teru teru bozu: Študenti japonologije, FF Ljubljana
 • manga delavnica: Študenti japonologije, FF Ljubljana
 • Tradicionalne igrače japonske: Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji
 • Kamishibai: Vid Sever
 • Meči iz pene: KJM

DRUGO:

BORILNE VEŠČINE:

Letos se bodo predstavili nekateri novi predavatelji in demonstratorji:

 • Keiko Miyazaki, japonska umetnica, živeča v Sloveniji, ki je pred kratkim odprla svoj atelje Iro Iro se bo na dogodku predstavila s slikanjem v živo v spremljavi japonskega glasbila koto
 • Noriaki Sangawa, japonski slikar, ki že številna leta živi v Sloveniji, poučuje pa tudi japonsko kaligrafijo. Na dogodku se bo predstavil z živim performansom japonske kaligrafije
 • “Kultura samurajev”, pogovor, ki ga bosta vodila dr. Luka Culiberg in prevajalec Iztok Ilc.
 • Nastop taiko bobnov društva Douten taiko pod vodstvom Anje Hedel
 • Predavanje o japonskem čaju v izvedbi blogerja in poznavalca japonskega zelenega čaja Žiga Novaka – Tea endeavours
 • Voden ogled razstave “Poti samurajev“, Narodni muzej Slovenije
 • Koncert japonske pop glasbe v izvedbi UmiNa

Stran bo z ostalimi informacijami dopolnjena naknadno. Hvala za razumevanje!

 

POGOSTA VPRAŠANJA:

1. Ali so delavnice na dogodku plačljive?

Ne, vse delavnice na dogodku so brezplačne, prav tako demonstracije in predavanja. Plačljive so storitve (hrana, pijača, izdelki,…)

2. Ali sta razstavi na dogodku plačljivi?

Da, razstavi v okviru Narodnega muzeja “Poti samurajev” in Slovenskega etnografskega muzeja “V duhu japonske tradicije”, sta na ta dan plačjivi po polovični ceni.

3. Kje lahko parkiram?

Javna parkirna mesta so možna v okolici, ki so plačljiva (0,70 eur na uro), oziroma v bližnji parkirni hiši.

4. Kako vem, kdaj bodo na vrsti shiatsu masaža, gong meditacija, reiki?

Od naštetih vsebin bodo izvajalci sami tekom dneva določali, kdaj bodo izvajali določene tretmaje. Prosim ustavite se na njihovih stojnicah in vam bodo z veseljem svetovali.

5. Kaj bo v primeru dežja?

Prireditev se bo tudi v primeru dežja izvajala. Pričakujemo dokaj lepo vreme, v kolikor bo padla kakšna kaplja dežja, bomo imeli nad mizami z delavnicami postavljene paviljone. Vseeno predlagamo, da se primerno opremite z morebitnimi dežniki ali dežnimi plašči, ali v nasprotnem primeru senčniki.

 

DAN JAPONSKE SO OMOGOČILI:

Dogodek je pripravljen v sodelovanju z:

Kontakt:

 • Maja Pešelj, Vodja Genki centra; genki.center@gmail.com; tel: 030 380 002
 • Matej Črnjavič, Strokovni delavec za odnose z javnostmi in kulturo, Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji; matej.crnjavic@s2.mofa.go.jp; Tel: 01 200 82 82